QUERCUS.NET.PL

Prawdziwe tureckie Beyti tylko w Osmanii

Kuchnia turecka to jedna z najpopularniejszych kuchni świata. Zachwyca ona miłośników intensywnych, aromatycznych dań obezwładniającym bogactwem smaków i aromatów, które uzyskiwane są poprzez łączenie ze sobą słodkich, pikantnych i delikatnych składników składających się na niepowtarzalne tureckie dania. Jednym z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni tureckiej jest beyti. Czym jest beyti i jaka jest historia tego wyjątkowego dania? Gdzie zjeść najlepsze Beyti w Warszawie? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu!

Beyti — co to jest?

Beyti to tradycyjne danie kuchni tureckiej składające się z klasycznych dla niej składników — mielonej wołowiny lub jagnięciny grillowanej na charakterystycznym szpikulcu, która zawijana jest w tradycyjny lawasz pochodzenia zakaukaskiego oraz polewana sosem pomidorowym i gęstym jogurtem. Wszystko to składa się na niezwykle aromatyczne danie, jakim jest tureckie beyti, w którym pikantne smaki przypraw równoważone są przez delikatny smak jogurtu.

Skąd pochodzi tureckie beyti?

Beyti to danie kuchni tureckiej o wyrazistym smaku opierające się na aromatycznym mięsie i przyprawach charakterystycznych dla regionów ormiańskich i zakaukaskich, a także nawiązujące tradycją do koczowniczego tryby życia narodu tureckiego. Danie to zostało stworzone przez Beyti Gülera — założyciela restauracji Beyti w Stambule, który zaczerpnął swoją wiedzę o produkcji mięsa z podróży do szwajcarskiej restauracji „Möller”w 1961 roku.  Beyti Gülera zainspirowany oryginalną techniką przygotowywania mięs przez szwajcarskich rzeźników, stworzy wyjątkowe danie będące wariacją na temat kuchni tureckiej, które zostało nazwane na jego cześć beyti.

Tureckie beyti — gdzie zjeść w Warszawie?

Aromatyczny, niepowtarzalny smak dań kuchni tureckiej, takich jak tureckie beyti jest chętnie wybierany przez miłośników orientalnych i wyrazistych dań bazujących na kontrastach smakowych. Chcąc spróbować oryginalnych dań kuchni tureckiej w Warszawie, warto wybrać się do cenionej restauracji Osmania zlokalizowanej w warszawskim Powiślu. Powiśle grill kebab Osmania posiada swojej ofercie szeroką gamę tradycyjnych turecko-osmańskich dań, które przygotowywane są ze starannie dobranych i wysokiej jakości składników. Powiśle grill kebab Osmania bazuje w swoich działaniach na tradycyjnych tureckich recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie, które doceniane są przez szerokie grono zadowolonych klientów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *