Jak czyścić naczynia laboratoryjne?
Dbanie o higieniczną czystość – to nie fanaberia estetów, ale wysiłek, który służy zachowaniu naszego bezpieczeństwa. Najlepiej wykazać to na przykładzie laboratorium. Tam, używając na przykład niedokładnie doczyszczonych naczyń, można nie tylko nie osiągnąć zamierzonych celów, ale też doprowadzić do potencjalnie niebezpiecznych sytuacji.
Naczynia laboratoryjne – sprzęt do zadań specjalnych
Z nauki chemii wynosimy bardzo praktyczną wiedzę – mówiącą między innymi o tym, które substancje nie powinny wchodzić ze sobą w interakcję, ponieważ może się to zakończyć nawet widowiskowym wybuchem. Jednocześnie, ustalenia poczynione przez wieki rozwijania tej dziedziny nauki pozwalają obecnie prowadzić nowe doświadczenia, opracowywać nowe receptury albo w udany sposób badać próbki płynów ustrojowych (dla celów medycznych).
Żeby prowadzić jakiekolwiek działania w przestrzeni laboratorium, trzeba mieć do dyspozycji potrzebne odczynniki – oraz specjalne pojemniki, które pozwolą na bezpieczne manipulowanie takimi substancjami. Naczynia laboratoryjne to pomoce, dzięki którym odczynniki można przechowywać albo też precyzyjnie je odmierzać i wykorzystywać podczas eksperymentów i badań. To jednak bardzo ważne, by po każdym użyciu te szklane pomoce dokładnie wyczyścić.
Pierwszy krok, jaki należy wykonać, to opłukanie laboratoryjnych naczyń pod bieżącą wodą. Kolejny – to sięgnięcie po specjalny detergent, dedykowany właśnie takim czynnościom. Bywa, że jest to na przykład roztwór wody utlenionej – ale bywa też, że ten nie poradzi sobie z konkretnymi zabrudzeniami i że trzeba umiejętnie dobrać środek czyszczący. I tu trzeba wykazać się odpowiednią wiedzą, podobnie jak podczas samej pracy. Najważniejsze, by nie użyć czegoś, co weszłoby w dość gwałtowną reakcję z wypłukiwanymi resztkami, bo wtedy z pozoru niewinne czyszczenie może stać się dość niebezpieczne. Poza tym, dobrymi pomocnikami będą oczywiście gąbki i szczotki – te drugie niekiedy jako jedyne mają szansę na to, żeby dosięgnąć pewnych partii naczynia. W każdym przypadku tymi akcesoriami trzeba operować ostrożnie, żeby włosie nie uszkodziło ścianek pojemnika i nie pozostawiło rys.
Niektóre naczynia laboratoryjne, z racji swoich specyficznych kształtów, mogą sprawiać dodatkowe kłopoty podczas mycia. Wąziutkie i długie probówki albo kolby z wąskimi szyjkami, mogą potrzebować wcześniejszego namaczania, które rozpuści największe zabrudzenia. Każde czyszczenie należy zaś zakończyć przepłukaniem naczynia pod bieżącą wodą. Może się zdarzyć, że potrzebna będzie nawet woda destylowana.
Żeby prawidłowo zakończyć proces czyszczenia szkła laboratoryjnego, należy przygotować miejsce, w którym umyte naczynia będą mogły wyschnąć. Nie jest wskazane wycieranie ich czymkolwiek, ponieważ na powierzchni szkła mogłyby zostać włókna tkaniny czy celulozy. Ochrona przed jakimikolwiek zewnętrznymi wpływami jest kluczowa, gdy chodzi o obchodzenie się z naczyniami używanymi w laboratorium. Z tego powodu, również nieużywane powinny być przechowywane w odpowiedni sposób, na przykład w specjalnych pojemnikach.